Новини

Актуални новини можете да откриете и      

Иновтивна ПГМЕТ „Юрий Гагарин“, гр. Петрич, подготвя кадри по заваряване, шлосерство, автомонтьори, електромонтьори, електротехници, специалисти в сферата на спедицията, транспортната и складовата логистика, техници по комуникационни системи, сътрудници в маркетинговите дейности и организатори по експлоатация на автомобилния транспорт. Всичките посочени специалности и професии са дефицитни и търсени на пазара на труда и като кадри от бизнеса. Целият колектив на ПГМЕТ „Юрий Гагарин“, благодарение на отлично оборудваната материално-техническа база на училището и съвместно със своите бизнес партньори, успяват да осигурят практически опит и умения на своите ученици още от класната стая.

ПГМЕТ има отново повод за гордост. Двама ученици от Х клас – Сара Линч и Григориос Димитриос, се явиха на НВО – Английски език. Резултатите им са съответно 99,37 и 97,37 точки с оценки Отличен 6,00. Ръководството и всички учители изказваме похвала и пожелаваме нови успехи.

От тази учебна година ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ е иновативна гимназия. Целта на иновативното училище е да научим нашите деца да разбират, да мислят, да прилагат знанията и уменията си. Създаваме учебна и училищна култура, в която учениците се чувстват сигурни, подкрепяни от нас – техните учители, за да се справят по‐успешно с предизвикателствата пред себе си.
Училищната среда, в която израстват нашите деца е със спокойна атмосфера, училищния персонал, родителите и учениците се ценят един друг и допринасят за изграждане на уважение към личността и перспектива. Това ни мотивира и ни дава вдъхновение. С нетърпение очакваме учениците от VIII клас.

Честито дипломиране, момичета и момчета от Випуск 2024!
Бъдете здрави и успешни!


Поклон пред Христо Ботев и всички загинали за свободата на България!


На 23.05.2024 г. в обновеното НЧ „Братя Миладинови“ гр. Петрич бяха наградени наши ученици от Съюза на Българските Писатели! Изявените ученици получиха награди от Иван Гранитски, известен български поет, журналист, издател, директор на радио и телевизионни канали.    

https://www.facebook.com/groups/145501928808367


Партньорството между СТРИМОНА ЕООД и ПГМЕТ “Юрий Гагарин” с първи резултати и амбициозна заявка за устойчиво развитие на съвместна дейност, насочена към по-добро образование и популяризиране на професионалната подготовка на учениците в професионалната гимназия.
В продължение на успешния съвместен проект между ръководството на ПГМЕТ “Юрий Гагарин“ и СТРИМОНА ЕООД за ново уникално оборудване на училищната работилница за заваряване, а именно доставка на специализиран тренажор за електродъгово заваряване с обмазани електроди и електродъгово заваряване в защитно газова среда, се роди идеята за утвърждаване на партньорството с цел: по-добро образование и популяризиране на професионалната подготовка на учениците в професионалната гимназия. Идеята бе споделена и подкрепена от г-жа Нина Попова, зам.кмет по хуманитарните дейности на общ.Петрич и г-н Ивайло Златанов, началник на РУО Благоевград. Веднага след срещата се създаде съвместна работна група и бе съгласувана едногодишна пътна карта за постигане на функционално сътрудничество за подобряване и допълване на обучението на учениците от ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ гр.Петрич, свързано със заваряване на стомани и осигуряване на възможности за практически занятия в реална работна среда в завод „СТРИМОНА“, професионална реализация като заварчици и кариерно развитие в областта на заваряването и металознанието. Горди сме да споделим първите резултати, а именно:
– На 15.05.2024г се проведе посещение на ученици от 10 и 11 клас
Тема на посещението:
Общо представяне на процеса на производство на заварени стоманени конструкции и възможностите за кариерна реализация на ученици завършили ПГМЕТ.
Програма на посещението:
– Лекция-беседа по темата на посещението
– Обсъждане на възможностите за кариерна реализация
– Инструктаж по ЗБУТ
– Демонстрация на МИГ заваряване и заваряване с обмазани електроди
– Попълване на анкетна карта за впечатленията от посещението
– На 22.05.2024 се проведе посещение на ученици от 8-ми клас:
Тема на посещението:
Посещение на завод за производство на заварени стоманени конструкции и представяне на основния машинен парк, както и демонстрация на основните процеси.
Програма на посещението:
– Кратка лекция по темата на посещението
– Инструктаж по ЗБУТ
– Детайлен тур в завод СТРИМОНА
– Демонстрация на МИГ заваряване и заваряване с обмазани електроди
– Атракционно качване във вишка и издигане на височина за разглеждане на конструкцията за бъдещия купол на небостъргача СКАЙ ФОРТ
– Попълване на анкетна карта за впечатленията от посещението
Работната група ще анализира резултатите от анкетите, за да оптимизира следващите планирани съвместни мероприятия.
Благодарим на всички ученици от ПГМЕТ “Юрий Гагарин“ за сериозното отношение при провеждането на мероприятията. Това ни амбицира да продължим да работим съвместно със същата активност и увереност, че с малки, но постоянни стъпки в правилната посока може да се стигне много далече.

     


Свързани сме: Чрез технологиите, знанието и иновациите!
В навечерието на 17 май ученици от 11“б“ и 10“б“ клас, специалност Телекомуникационни системи, изработиха информационно табло, за да отбележат годишнината от подписването на първата Международна телеграфна конвенция.
На 17 май всяка година Световната телекомуникационна общност чества годишнината от подписването на първата Международна телеграфна конвенция през 1865 г., довела до създаването на Международния съюз по далекосъобщения, както и деня на Информационното общество.


Тържествено изпращане на випуск 2024 година в Иновативна ПГМЕТ “Юрий Гагарин”.
Наши гости бяха г-жа Светла Данаилова, председателна общински съвет Петрич, г-жа Нина Попова, зам. -кмет Хуманитарни дейности.
Зрелостниците се сбогуваха със знамето на училището, а Снежана Полизоева поздрави абитуриентите и гостите на събитието с песента “Заедно”.
С емоционални кратки думи Симеон Симеонов благодари на целия педагогически колектив за точните насоки, подкрепата и вярата във всички зрелостници.

НП „Иновации в действие“  


Днес, 15.04.24г. в Час на класа, на учениците от 8, 9, 10 клас бе представена презентация на тема „ Екранна зависимост“. По покана на Директора г-жа Таня Иванова и г-н Петър Гогушев, в ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ гост- лектор беше Антония Алексиева- логопед, клиничен психолог и биофийдбек невротерапевт на Екранни деца, бивша ученичка на гимназията, която засегна актуалната тема за зависимостта от екранни устройства. „Факт е, че дигитализацията е проникнала навсякъде около нас, но наша отговорност е да предпазим себе си и децата си от негативните последствия на този бич на съвремието.“, вметна г- жа Алексиева.
Учениците се запознаха и с порочният кръг на зависимостта, която ни превзема без да усетим . Попадайки в този кръг на зависимостта, след чувството на щастие идва недостиг, който отново трябва да бъде компенсиран с нова доза и това довежда до превземане на системата за възнаграждение от екранната дейност. “ …и когато това е налице, зависимият вече се е превърнал в същество без намерения, стремежи, цели…“ допълни тя.
С подходящи за възрастта примери, за учениците стана ясно какви поражения нанасят екраните върху тяхното развитите. Засегнати бяха и темите за признаците и симптоматиката, свързани с екранната зависимост.
Беше направена демонстрация на системата, с която се терапевтира екранна зависимост и оценка на функционирането на един ученик.
„И ако новото нормално не ви харесва, не се примирявайте“ беше призивът на г-жа Алексиева към учениците в края на срещата.

Днес, 19.03.2024г., учениците от Иновативна ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ под ръководството на своите преподаватели г-жа Ваня Налджиева и г-н Петър Гогушев, се включиха в инициативата Световна седмица на парите – 18-24 март. Под мотото „Защити парите си, подсигури бъдещето си“ се проведе ежегодната глобална кампания за повишаване на информираността за това колко важна е финансовата грамотност за младите хора. Гост лекторът г-жа Радослава Лазарова -Янкова – регионален експерт към УниКредит Булбанк, клонова мрежа Благоевград, изнесе лекция на тема „Дигитализация в банкирането“. Представител на банката, клон гр. Петрич, беше г-жа Бистра Кипърлиева. След лекцията беседата продължи под формата на игра, в която изявилите се ученици получиха награди, а лекторката направи обратната връзка за познанията на учениците.


Учениците от Иновативна ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ се прибраха след достойно участие в Регионален кръг на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, проведено на 14-15.03.2024 година в гр.Гоце Делчев. Усилията, положени от учениците и техните преподаватели, заслужиха индивидуални и отборни награди сред голяма конкуренция: III място в отборното класиране за най-добър млад автомонтьор III място в отборното класиране за най-добър млад водач на МПС III място в комплексното отборно класиране III място в индивидуалното класиране за най-добър млад водач на МПС – Севинч Кокодев. Поздравления за успешното представяне и издигането на престижа на професионалната ни гимназия и Петричка община.


Честит празник, УЧИЛИЩЕ!
В деня на патронния празник, беше открита най- новата работилница по Заваряване в Иновативна ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ гр. Петрич.
Акцент в представянето на работилницата е тренажор по заваряване, работещ в симулативна среда. Тренажора позволява по- преходно преминаване от класната стая към заваръчната маса.
Гости на откриването бяха г-н Ивайло Златанов, началник на РУО Благоевград и г-н Димитър Бръчков, кмет на Община Петрич, представители на бизнеса.

 


12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката

 

На 12 април 2021 г. се навършват 60 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.

 12 април – Международен ден на космонавтиката – 1

  12 април – Международен ден на космонавтиката – 2

 12 април – Международен ден на космонавтиката – 3

Kino PNG Images, Kino Clipart Free Download Koсмос

 

 

Земля в илюминаторе

https://www.facebook.com/groups


НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ !
Уважаеми ученици,
Поради продължаващото извънредно положение за цялата страна,изпитите за априлската сесия 2020 се отлагат за неопределено време.Следете и очаквайте всяка промяна в условията за Вашето продължаващо обучение! Бъдете здрави!

С наближаването на 24 май ПГМЕТ „Юрий Гагарин”стартира от 11.05.2017 година кампанията  „Аз пиша на кирилица и съм горд с това“

Кампанията е насочена основно към учениците и младите хора, които активно използват форуми и социални мрежи в глобалната мрежа.

От деня на Светите братя Кирил и Методий до Деня на славянската писменост и култура под това мото ще се проведат редица мероприятия – изготвяне на стикери, табло, отправяне на послания, написване на есета и стихотворения. Предизвикваме  всеки клас на страницата на фейсбук на училището да отправи пожелания за 24 май до учителите.

С тази инициатива отправяме предизвикателство и към всички ученици и млади хора в общината да възстановим необходимото уважение към нашите букви и да опазим чист българския език .

Интернет пространството е пълно с българска реч, изписана на латиница. Тази тенденция обаче се отразява пагубно на правописа и езиковата култура на младите хора, които предимно използват латиница в интернет комуникацията и налагат т.нар. ИНТЕРНЕТИЦА.

    Нека докажем, че не само можем да пишем на    кирилица, но сме и горди от това!!!


На 02. и 03. април 2017г. в гр. София Тех Парк се проведе състезание „ Финансов Иновационен лагер” 2017 за ученици от учебни компании на Джуниър Ачийвмънт България. От ПГМЕТ „ Юрий Гагарин” гр. Петрич участие взеха учениците Виктория Боринарова и Величка Трендафилова от учебна компания „ Да заиграме заедно” с ръководител Петър Гогушев.

На първия ден всеки екип изтегли една сфера от бизнеса ( Технологично предприемачество, Социално предприемачество, Зелено предприемачество, Финансов сектор, Образование и култура), в която да генерира иновация.

Бяха определени 12 екипа, всеки екип от 5 ученика от различни градове на България, като София, Петрич, Пловдив, Разград, Смолян, Силистра, Велинград, Габрово, Самоков и Карлово. Като учениците от ПГМЕТ „ Юрий Гагарин” бяха разпределени в първи и втори екип. Отборите се изправиха пред две от най-трудните предизвикателства за стартиращия бизнес – генерирането на иновация с голям потенциал и осигуряване на финансиране за нея.

На втория ден всеки екип презентира пред потенциални инвеститори своята идея и източниците, на които разчита за нейното финансиране. За да бъде екипът убедителен, той представи подробна финансова прогноза за очакваните разходи, приходи и финансов резултат. Те трябва да бъдат обосновани и чрез маркетингов план. Участниците бяха удостоени със Сертификати за участие във „Финансов Иновационен лагер” 2017.


1 юни 2015 год.

Стил, естетика и авангардност демонстрираха чрез уменията си талантливите ученици от специалност „Фризьорство“ в ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ – гр.Петрич.
В импровизирано студио на градския площад те дадоха възможност на всички деца да се усетят по-различни и красиви на техния празник 1 юни. тук