Инициативи

Днес в обновеното НЧ „Братя Миладинови“ гр. Петрич бяха наградени наши ученици от Съюза на Българските Писатели! Изявените ученици получиха награди от Иван Гранитски, известен български поет, журналист, издател, директор на радио и телевизионни канали.


Тържествено изпращане на випуск 2024 година в Иновативна ПГМЕТ “Юрий Гагарин”.

Наши гости бяха г-жа Светла Данаилова, председателна общински съвет Петрич, г-жа Нина Попова, зам. -кмет Хуманитарни дейности.
Зрелостниците се сбогуваха със знамето на училището, а Снежана Полизоева поздрави абитуриентите и гостите на събитието с песента “Заедно”.
С емоционални кратки думи Симеон Симеонов благодари на целия педагогически колектив за точните насоки, подкрепата и вярата във всички зрелостници. ????️????????


Партньорството между СТРИМОНА ЕООД и ПГМЕТ “Юрий Гагарин” с първи резултати и амбициозна заявка за устойчиво развитие на съвместна дейност, насочена към по-добро образование и популяризиране на професионалната подготовка на учениците в професионалната гимназия.
В продължение на успешния съвместен проект между ръководството на ПГМЕТ “Юрий Гагарин“ и СТРИМОНА ЕООД за ново уникално оборудване на училищната работилница за заваряване, а именно доставка на специализиран тренажор за електродъгово заваряване с обмазани електроди и електродъгово заваряване в защитно газова среда, се роди идеята за утвърждаване на партньорството с цел: по-добро образование и популяризиране на професионалната подготовка на учениците в професионалната гимназия. Идеята бе споделена и подкрепена от г-жа Нина Попова, зам.кмет по хуманитарните дейности на общ.Петрич и г-н Ивайло Златанов, началник на РУО Благоевград. Веднага след срещата се създаде съвместна работна група и бе съгласувана едногодишна пътна карта за постигане на функционално сътрудничество за подобряване и допълване на обучението на учениците от ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ гр.Петрич, свързано със заваряване на стомани и осигуряване на възможности за практически занятия в реална работна среда в завод „СТРИМОНА“, професионална реализация като заварчици и кариерно развитие в областта на заваряването и металознанието. Горди сме да споделим първите резултати, а именно:
– На 15.05.2024г се проведе посещение на ученици от 10 и 11 клас
Тема на посещението:
Общо представяне на процеса на производство на заварени стоманени конструкции и възможностите за кариерна реализация на ученици завършили ПГМЕТ.
Програма на посещението:
– Лекция-беседа по темата на посещението
– Обсъждане на възможностите за кариерна реализация
– Инструктаж по ЗБУТ
– Демонстрация на МИГ заваряване и заваряване с обмазани електроди
– Попълване на анкетна карта за впечатленията от посещението
– На 22.05.2024 се проведе посещение на ученици от 8-ми клас:
Тема на посещението:
Посещение на завод за производство на заварени стоманени конструкции и представяне на основния машинен парк, както и демонстрация на основните процеси.
Програма на посещението:
– Кратка лекция по темата на посещението
– Инструктаж по ЗБУТ
– Детайлен тур в завод СТРИМОНА
– Демонстрация на МИГ заваряване и заваряване с обмазани електроди
– Атракционно качване във вишка и издигане на височина за разглеждане на конструкцията за бъдещия купол на небостъргача СКАЙ ФОРТ
– Попълване на анкетна карта за впечатленията от посещението
Работната група ще анализира резултатите от анкетите, за да оптимизира следващите планирани съвместни мероприятия.
Благодарим на всички ученици от ПГМЕТ “Юрий Гагарин“ за сериозното отношение при провеждането на мероприятията. Това ни амбицира да продължим да работим съвместно със същата активност и увереност, че с малки, но постоянни стъпки в правилната посока може да се стигне много далече.

Свързани сме: Чрез технологиите, знанието и иновациите!
В навечерието на 17 май ученици от 11“б“ и 10“б“ клас, специалност Телекомуникационни системи, изработиха информационно табло, за да отбележат годишнината от подписването на първата Международна телеграфна конвенция.
На 17 май всяка година Световната телекомуникационна общност чества годишнината от подписването на първата Международна телеграфна конвенция през 1865 г., довела до създаването на Международния съюз по далекосъобщения, както и деня на Информационното общество.

Инициатива

16 ноември – Международен ден без тютюнопушене

  


Международен ден без тютюнопушене с мото на Национална кампания: „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“
РУО Благоевград и ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ гр. Петрич
Ви призоваваме: Дишай дълбоко, не вдишвай дим!
На учениците бяха раздадени флаери с информация за последствията от тютюнопушенето. Ученици залепиха стикери на учители и свои връстници с призив „Не на тютюневия дим“!


1 ноември – Ден на народните будители

В навечерието на 1 ноември-на 31.10.2017 г. в ПГМЕТ “Юрий Гагарин“ се проведе импровизация на състезанието “Аз обичам България“, посветено на Деня на народните будители, подготвено от г-жа Пеовска-учител по Български език и литература и г-жа Румяна Илиева-педагогически съветник.
Водещи бяха Таня Манасиева-8в клас и Петър Митов-10в клас.
Участниците бяха разделени на два отбора. Състезанието се състоя от 5 кръга. В първи кръг учениците отговаряха на въпроси от различен характер-бит,култура,обществен живот.
Във втори кръг те трябваше да познаят ликовете на народни будители. За всички бе голяма емоция третия кръг, в който учениците трябваше да структурират думи със завързани очи.
Четвърти кръг се състоеше от-Познай песента .Идеята бе да се познае възрожденска песен и нейния изпълнител.
Всички участници показаха инициативност, отговорност при отговорите на въпросите и накрая получиха подаръци-книги, химикали с български мотиви с логото „Обичам България“.

Снимка на Siyana Bozhanina.

Снимка на Siyana Bozhanina.

Снимка на Siyana Bozhanina.


С наближаването на 24 май ПГМЕТ „Юрий Гагарин”стартира от 11.05.2024 година кампанията  „Аз пиша на кирилица и съм горд с това“

Кампанията е насочена основно към учениците и младите хора, които активно използват форуми и социални мрежи в глобалната мрежа.

От деня на Светите братя Кирил и Методий до Деня на славянската писменост и култура под това мото ще се проведат редица мероприятия – изготвяне на стикери, табло, отправяне на послания, написване на есета и стихотворения. Предизвикваме  всеки клас на страницата на фейсбук на училището да отправи пожелания за 24 май до учителите.

С тази инициатива отправяме предизвикателство и към всички ученици и млади хора в общината да възстановим необходимото уважение към нашите букви и да опазим чист българския език .

Интернет пространството е пълно с българска реч, изписана на латиница. Тази тенденция обаче се отразява пагубно на правописа и езиковата култура на младите хора, които предимно използват латиница в интернет комуникацията и налагат т.нар. ИНТЕРНЕТИЦА.

    Нека докажем, че не само можем да пишем на    кирилица, но сме и горди от това!!!

 


 

Ученици  от  ПГМЕТ  ,, Юрий Гагарин”, с ръководители   Илиана Неделчева   и Петър  Гогушев  взеха участие  в   XIX  Международния  фестивал на прическата и красотата,  който се състоя  на 22 октомври  2016 г в гр. София  в  зала „Ефе“-  хотел Маринела.  Фестивала  се организира от водещите фирми и лица в сферата на фризьорското изкуство.  Коафьора на  България и шеф на Занаятчииската камара  – г-н  Кръстьо Капанов    съвместно с  водещата фирма на международно ниво  – Christian of Roma –  с управител Елена Кристиано  дадъха възможност за кариерно развитие на начинаещите фризьори.  В състезанието взеха участие  ученици от  професионалните гимназии по фризьорство от цяла България.  Учениците имаха възможност да наблюдават демонстрации на известни коафьори от  Италия, Америка  и България.

 


Седмица на Четенето

Състезания за бързо четене и правопис, пунктуация и граматика с ученици от 10 а и 10 б клас.

image-0-02-05-5363e2d3dfc0a55bebef7f3e2ee157e0096132b60c40b8c70c57a8ce3d03c1a6-v image-0-02-05-65913e3aca04b4a8cf5a0d19f66619836c9a49f69416a7ea56d372cc453e116d-v image-0-02-05-32563661c54e096e6d7d7d1360b63f50602d4775805b13951be54eee0427baee-v image-0-02-05-af3b2238f0f4c5e08f1ff49342e5b68105f993109d60e3f3f2661b34287e08d7-v image-0-02-05-e4db9b2cce8662f277b50685b36d50f2b35fb0d86732949bc176d691ed000727-v


140 години от Априлското въстание

В състезанието „140 години от Априлското въстание“, което Община Петрич организира Димислава Георгиева от ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ спечели първо място в направление „Мултимедия“.
Честито Дими!

 



14.03.2016 г

Световен ден на числото Пи

Днес по света се чества един от най-необичайните празници – Световен ден на числото Пи (International Pi Day). Числото ПИ е най-популярната константа в математиката .За първи път този ден се отбелязва през 1988 година в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско (San Francisco Exploratorium). Идеята за отбелязването на деня точно на 14 март дава физикът Лари Шоу.

В традиция се превърна честването на този празник в ПГМЕТ”Юрий Гагарин”. Събитието премина под формата на своеобразно състезание между ученици от IX, X и XI класове, в което те показаха бързина, знания и логическо мислене.Три екипа се състезаваха в играта „Колелото на късмета”, а въпросите, на които отговаряха бяха от различни предметни области, разпределени в 10 кръга. Състезанието премина  под знака на училищната кампания за недопускане на агресията и насилието в нашия живот. Част от празничната атмосфера бяха посланията за добронамереност, толерантност и уважение.На участниците бяха раздадени стикери с надпис „Да бъдем приятели,а не врагове!” . На финала бяха излъчени победителите, на които г-жа Цанева раздаде поощрителни награди.

IMG_4093 IMG_4061 IMG_4062


18.02.2016 г.

Ръководството и учителският колектив при ПГМЕТ ‘’Юрий Гагарин’’ изказва своите благодарности и похвала на учениците, взели участие в обявения от ОДК конкурс МОЯТ ЛЮБИМ ГЕРОЙ ЛЕВСКИ .
Учениците, които проявиха творчество и взеха призове в отделните категории са:
Величка Трендафилова от Хв клас – Първо място за написване на стихотворение в трета възрастова група
Мария Петрова от XIв клас – Първо място за рисунка
Станислава Радулова от XIIг клас – Второ място за рисунка
Антон Николов от Ха клас – Трето място за рисунка
С поощрителни грамоти за отлично представяне бяха отличени русунките на Божидар Петков и Ваня Лазарова.
Горди сме, че всички те са били вдъхновени от личността на този наш велик герой и с творчеството си показаха съпричастност към подвига му и доказаха, че са достойни българи. Пожелаваме им още много успехи, с които да допринасят за авторитета и доброто име на училището ни.

 


ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ направи поредна уверена стъпка за повишаване качеството на  образование и подготовка на своите ученици. Участието в Национална програма „Модернизиране на системата на професионалното образование“ направи възможно разкриването на нов модерен автосервиз в училището, оборудван с най-съвременна техника за диагностика и ремонт на автомобила. С практическа демонстрация на уменията си, под ръководството на преподавателя инж. Иван Сугарев, учениците от специалност „Автотранспортна техника“ заявиха желанието си да превърнат своята  „страст на колела“ в бъдеща професионална реализация. Събитието по официалното откриване на сервиза уважиха много гости, сред които кметът г-н Д. Бръчков, представители на общинска администрация, бизнесмени, директори на училища и други.

Директорът на професионалната гимназия г-жа Н. Цанева отправи благодарствен адрес на управителя на ЕТ „Универсал“ инж. Нано Божидаров за добрата воля и съфинансирането на проекта. Съдействието на местния бизнес, в негово лице, превърна в реалност усилията на педагогическия колектив да създава условия за обучение и подготовка на професионални кадри, конкурентно способни и на българския, и на европейския пазар.

aлбум автосервиз

DSC044310008


 

24.02.2016 г

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците  носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва през 2007г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.

Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. В знак на съпричастност, този ден беше отбелязан и в ПГМЕТ”Юрий Гагарин”. Ученици от инициативния комитет, облечени в розови фланелки раздадоха на учители и ученици розови балони и сърца с надпис НЕ НА ТОРМОЗА. Символи бяха разлепени и по вратите на класните стаи. Всички подкрепяме тази инициатива, защото не искаме тормозът да съществува в нашето училище, нито да толерираме каквато и да е проява на агресия сред учениците.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


 

Ученици от Петрич отбелязаха Международния ден на розовата фланелка
 

В ПГМЕТ”Юрий Гагарин” днес ученици и преподаватели бяха съпричастни към инициативата на много други училища като отбелязаха “Денят на розовата фланелка”, или Стоп на тормоза в училище. По традиция този ден се отбелязва в последната сряда на февруари и за първи път се провежда в нашето училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент, станал в училище в канадската провинция Нова Скотия. Това събитие е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърт и Травис Прайс. При откриване на учебната година през септември 2007г. в тяхното училище група от по-големите ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище с розово поло. На следващия ден тези двама ученици купили и разпространили сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче.
Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред учениците от други училища.

По примера на тези ученици дано повече училища се включат и отбележат този ден. Нека това се превърне в наше ежедневие. Не на тормоза в училище!