Електрически превозни средства

Електромобилите влизат като специалност в гимназията по механоелектротехника

   

От учебната 2019/2020 г. в ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ ще се приема паралелка по новата автомобилна специалност „Електрически превозни средства“.

Тя включва изучаване на автомобили с автономно електрическо захранване или хибридна технология.

Все повече автомобилни компании вече имат и изцяло електрически модели. Тенденциите показват, че производството и продажбата на електромобили стремглаво ще се повишава през следващото десетилетие с оглед на липсата на вредни емисии и доста по-малкия разход. Това е причина училището да разкрие новата специалност „Електрически превозни средства”. Учениците ще изучават електроника, двигател на електромобила, а в 11 и 12 клас ще имат практически занимания. Дотогава гимназията се надява да има и собствен електромобил.

През следващите години се очаква силно повишаване на световното търсене на екологично чисти и икономични автомобили. Тенденцията отразява опасенията във връзка с въздействията на традиционните автомобили върху замърсяването на околната среда, глобалното затопляне, признаците на изчерпване на петрола и зависимостта от чуждестранния петрол.

Съвременните масови електромобили предлагат всички автоудобства, с които сме свикнали, отговарят на най-високите изисквания за безопасност, а при зареждане с електроенергия от възобновяеми източници, не генерират никакви въглеродни емисии.

Електрическия автомобил е конвенционален автомобил, в който вместо двигател с ДВГ и резервоар за гориво има електромотор и батерия. Повечето утвърдени авто и мото производители започват да включват такива модели в своята гама – електромобили, електромобили с удължен пробег, зареждаеми хибриди. Конкуренцията нараства много бързо в две посоки – намаляване разхода на електроенергия и на гориво.

Тези автомобили не са фундаментално различни от конвенционалните, но като всяка специфична технология имат своите особености и изискват адекватно подготвени кадри.

Електрическите автомобили заемат важно място в стратегията на ЕС, който вече въведе стандарти за останалите автомобили, които използват алтернативни горива. Освен това, технологични пробиви като акумулаторни батерии, които издържат по дълго, направиха електрическите превозни средства по-привлекателни за потребителите.

Обучението по специалността, цели да подготви висококвалифицирани специалисти. То се осъществява в съответствие с действащото в страната законодателство и е съобразено с държавните образователни изисквания на МОН. Придобилите професионална квалификация по специалността, овладяват система от знания и умения и сполучливо се реализират в обслужването и ремонта на електрическите превозни средства.

Реализация: Специалисти в транспортни предприятия и фирми, производствени и експлоатационни звена в сферата на електрическата мобилност – електромобили и хибриди.