Инициативи

1 ноември – Ден на народните будители

В навечерието на 1 ноември-на 31.10.2017 г. в ПГМЕТ “Юрий Гагарин“ се проведе импровизация на състезанието “Аз обичам България“, посветено на Деня на народните будители, подготвено от г-жа Пеовска-учител по Български език и литература и г-жа Румяна Илиева-педагогически съветник.
Водещи бяха Таня Манасиева-8в клас и Петър Митов-10в клас.
Участниците бяха разделени на два отбора. Състезанието се състоя от 5 кръга. В първи кръг учениците отговаряха на въпроси от различен характер-бит,култура,обществен живот.
Във втори кръг те трябваше да познаят ликовете на народни будители. За всички бе голяма емоция третия кръг, в който учениците трябваше да структурират думи със завързани очи.
Четвърти кръг се състоеше от-Познай песента .Идеята бе да се познае възрожденска песен и нейния изпълнител.
Всички участници показаха инициативност, отговорност при отговорите на въпросите и накрая получиха подаръци-книги, химикали с български мотиви с логото „Обичам България“.

Снимка на Siyana Bozhanina.

Снимка на Siyana Bozhanina.

Снимка на Siyana Bozhanina.


С наближаването на 24 май ПГМЕТ „Юрий Гагарин”стартира от 11.05.2017 година кампанията  „Аз пиша на кирилица и съм горд с това“

Кампанията е насочена основно към учениците и младите хора, които активно използват форуми и социални мрежи в глобалната мрежа.

От деня на Светите братя Кирил и Методий до Деня на славянската писменост и култура под това мото ще се проведат редица мероприятия – изготвяне на стикери, табло, отправяне на послания, написване на есета и стихотворения. Предизвикваме  всеки клас на страницата на фейсбук на училището да отправи пожелания за 24 май до учителите.

С тази инициатива отправяме предизвикателство и към всички ученици и млади хора в общината да възстановим необходимото уважение към нашите букви и да опазим чист българския език .

Интернет пространството е пълно с българска реч, изписана на латиница. Тази тенденция обаче се отразява пагубно на правописа и езиковата култура на младите хора, които предимно използват латиница в интернет комуникацията и налагат т.нар. ИНТЕРНЕТИЦА.

    Нека докажем, че не само можем да пишем на    кирилица, но сме и горди от това!!!

 


 

Ученици  от  ПГМЕТ  ,, Юрий Гагарин”, с ръководители   Илиана Неделчева   и Петър  Гогушев  взеха участие  в   XIX  Международния  фестивал на прическата и красотата,  който се състоя  на 22 октомври  2016 г в гр. София  в  зала „Ефе“-  хотел Маринела.  Фестивала  се организира от водещите фирми и лица в сферата на фризьорското изкуство.  Коафьора на  България и шеф на Занаятчииската камара  – г-н  Кръстьо Капанов    съвместно с  водещата фирма на международно ниво  – Christian of Roma –  с управител Елена Кристиано  дадъха възможност за кариерно развитие на начинаещите фризьори.  В състезанието взеха участие  ученици от  професионалните гимназии по фризьорство от цяла България.  Учениците имаха възможност да наблюдават демонстрации на известни коафьори от  Италия, Америка  и България.

 


Седмица на Четенето

Състезания за бързо четене и правопис, пунктуация и граматика с ученици от 10 а и 10 б клас.

image-0-02-05-5363e2d3dfc0a55bebef7f3e2ee157e0096132b60c40b8c70c57a8ce3d03c1a6-v image-0-02-05-65913e3aca04b4a8cf5a0d19f66619836c9a49f69416a7ea56d372cc453e116d-v image-0-02-05-32563661c54e096e6d7d7d1360b63f50602d4775805b13951be54eee0427baee-v image-0-02-05-af3b2238f0f4c5e08f1ff49342e5b68105f993109d60e3f3f2661b34287e08d7-v image-0-02-05-e4db9b2cce8662f277b50685b36d50f2b35fb0d86732949bc176d691ed000727-v


140 години от Априлското въстание

В състезанието „140 години от Априлското въстание“, което Община Петрич организира Димислава Георгиева от ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ спечели първо място в направление „Мултимедия“.
Честито Дими!

 14.03.2016 г

Световен ден на числото Пи

Днес по света се чества един от най-необичайните празници – Световен ден на числото Пи (International Pi Day). Числото ПИ е най-популярната константа в математиката .За първи път този ден се отбелязва през 1988 година в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско (San Francisco Exploratorium). Идеята за отбелязването на деня точно на 14 март дава физикът Лари Шоу.

В традиция се превърна честването на този празник в ПГМЕТ”Юрий Гагарин”. Събитието премина под формата на своеобразно състезание между ученици от IX, X и XI класове, в което те показаха бързина, знания и логическо мислене.Три екипа се състезаваха в играта „Колелото на късмета”, а въпросите, на които отговаряха бяха от различни предметни области, разпределени в 10 кръга. Състезанието премина  под знака на училищната кампания за недопускане на агресията и насилието в нашия живот. Част от празничната атмосфера бяха посланията за добронамереност, толерантност и уважение.На участниците бяха раздадени стикери с надпис „Да бъдем приятели,а не врагове!” . На финала бяха излъчени победителите, на които г-жа Цанева раздаде поощрителни награди.

IMG_4093 IMG_4061 IMG_4062


18.02.2016 г.

Ръководството и учителският колектив при ПГМЕТ ‘’Юрий Гагарин’’ изказва своите благодарности и похвала на учениците, взели участие в обявения от ОДК конкурс МОЯТ ЛЮБИМ ГЕРОЙ ЛЕВСКИ .
Учениците, които проявиха творчество и взеха призове в отделните категории са:
Величка Трендафилова от Хв клас – Първо място за написване на стихотворение в трета възрастова група
Мария Петрова от XIв клас – Първо място за рисунка
Станислава Радулова от XIIг клас – Второ място за рисунка
Антон Николов от Ха клас – Трето място за рисунка
С поощрителни грамоти за отлично представяне бяха отличени русунките на Божидар Петков и Ваня Лазарова.
Горди сме, че всички те са били вдъхновени от личността на този наш велик герой и с творчеството си показаха съпричастност към подвига му и доказаха, че са достойни българи. Пожелаваме им още много успехи, с които да допринасят за авторитета и доброто име на училището ни.

 


ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ направи поредна уверена стъпка за повишаване качеството на  образование и подготовка на своите ученици. Участието в Национална програма „Модернизиране на системата на професионалното образование“ направи възможно разкриването на нов модерен автосервиз в училището, оборудван с най-съвременна техника за диагностика и ремонт на автомобила. С практическа демонстрация на уменията си, под ръководството на преподавателя инж. Иван Сугарев, учениците от специалност „Автотранспортна техника“ заявиха желанието си да превърнат своята  „страст на колела“ в бъдеща професионална реализация. Събитието по официалното откриване на сервиза уважиха много гости, сред които кметът г-н Д. Бръчков, представители на общинска администрация, бизнесмени, директори на училища и други.

Директорът на професионалната гимназия г-жа Н. Цанева отправи благодарствен адрес на управителя на ЕТ „Универсал“ инж. Нано Божидаров за добрата воля и съфинансирането на проекта. Съдействието на местния бизнес, в негово лице, превърна в реалност усилията на педагогическия колектив да създава условия за обучение и подготовка на професионални кадри, конкурентно способни и на българския, и на европейския пазар.

aлбум автосервиз

DSC044310008


 

24.02.2016 г

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците  носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва през 2007г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.

Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. В знак на съпричастност, този ден беше отбелязан и в ПГМЕТ”Юрий Гагарин”. Ученици от инициативния комитет, облечени в розови фланелки раздадоха на учители и ученици розови балони и сърца с надпис НЕ НА ТОРМОЗА. Символи бяха разлепени и по вратите на класните стаи. Всички подкрепяме тази инициатива, защото не искаме тормозът да съществува в нашето училище, нито да толерираме каквато и да е проява на агресия сред учениците.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


 

Ученици от Петрич отбелязаха Международния ден на розовата фланелка
 

В ПГМЕТ”Юрий Гагарин” днес ученици и преподаватели бяха съпричастни към инициативата на много други училища като отбелязаха “Денят на розовата фланелка”, или Стоп на тормоза в училище. По традиция този ден се отбелязва в последната сряда на февруари и за първи път се провежда в нашето училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент, станал в училище в канадската провинция Нова Скотия. Това събитие е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърт и Травис Прайс. При откриване на учебната година през септември 2007г. в тяхното училище група от по-големите ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище с розово поло. На следващия ден тези двама ученици купили и разпространили сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче.
Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред учениците от други училища.

По примера на тези ученици дано повече училища се включат и отбележат този ден. Нека това се превърне в наше ежедневие. Не на тормоза в училище!