Галерия

 състезания

14 февруари 2015

Снимки       9 март 2015

Facebook    автосервиз  

2018 март Регионален кръг на Национално състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ – гр. Петрич


1 юни 2015 год.

Стил, естетика и авангардност демонстрираха чрез уменията си талантливите ученици от специалност „Фризьорство“ в ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ – гр.Петрич.
В импровизирано студио на градския площад те дадоха възможност на всички деца да се усетят по-различни и красиви на техния празник 1 юни. тук

P60107510004


Говорещ робот от авточасти конструираха ученици от Петрич – видео

Говорещ и мърдащ главата си робот от бракувани авточасти, който и ще проходи, конструираха ученици от професионална гимназия в Петрич.

Гордостта на Професионалната гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“ вче е и кръстен, казва се Моторобо и, на всичкото отгоре, може сам да произнася името си.

Моторобо е копродукция на две специалности.

Корпусът и механиката са дело на малките спецове по автотранспортна техника с преподавател старши учителя Иван Сугарев. Автотехниците-ученици Марио Самсаров, Кирил Пецев и Петър Пъргов са сътворили снагата на Моторобо. Все от авточасти – от „Сканиа“, „Опел“, „Мерцедес“, „Ауди“ и „Киа“, от арматурни табла, диференциали, амортисьори „Макферсон“, накрайници, кормилни щанги и др.

Говорът е дело на специалността „Компютърна техника и технологии“ с преподавател Сияна Божанина и изпълнител Христо Къчев. Учителят Сугарев натиска с крак копче на пулта и роботът започва да издига и сваля глава, както и да говори. При това на два езика – български и английски. Естествено, започва на родния си език: „Здравейте, аз съм Моторобо. Добре дошли в ПГМЕТ „Юрий Гагарин“. След което продължава на английски кратко, точно и ясно. Докато говори, главата от арматурно табло на „Опел Корса“ мига в червени и зелени светлинки.

Моторобо е стъпил здраво върху два спирачни диска. За две седмици работа толкова. Но проектът ще продължи да се развива. За да може първо да си движи ръцете, а след това и да проходи. Просто конструирането на робота следва развитието на бебето – първо да крепи главата, след това почва да говори, и накрая ще заприлича съвсем на човек и ще проходи.

„Моторобо“ не е единственото чудо в училището. На практика досиетата „Х“ са скрити в мазето. Там може да бъде видяна изложбата под мотото: „Техниката през годините“. На стара техника, сред която фото и прожекционни апарати, грамофони, първият български компютър „Правец“, сметачни машини, микроскопи и т. н. Веднага след отключената врата обаче ни посреща извънземно. За щастие, то се оказва само макет. IT е част от изложбата през миналата година по повод 50-годишнината от полета на първия човек в Космоса – патронът на училището Юрий Гагарин. Човечето, изработено от бяло фолио, чудно защо, има вместо пръсти пластмасови вилици, червени. Оказва се, че съществото не е само. Има си и приятелка, обяснява директорът на гимназията Невяна Цанева. Откриваме другарката на съществото зад завесата под логото: „В търсене на новото, напред да вървим“. От април 2012 до сега тя е загубила десните си око и ръка. Най-голямо издирване падна на макета на кораба „Восток-1“, на борда на който Гагарин обиколил Земята на 12 април 1962 година. След 15-на минути издирване по складове и мазета, две хигиенистки на школото изнесоха открития космически кораб.

Може да звучи страно, но най-впечатляващото нещо във високотехнологичната гимназия е мелодията на училищния звънец. Вместо дразнещия звън, от уредбата нежно се носи „Фюр Елизе“ на Бетовен. Е, как да не влезеш в класната стая? /БГНЕС